Gyógyszertári decentrum

tervezte: Harmati János (GYŐRITERV)
épült: 1963–64
funkció:  Győr-Moson-Sopron Megyei Gyógyszertári Központ (egészségügy)
hol: 9023 Győr, Szabolcska u. 3. (térkép)
publikáció: Magyar Építőipar, 1965/1. p. 46–47.

Az Egészségügyi Minisztérium tervbe vette, hogy a megye székhelyeken Megyei Gyógyszertári Központi Székházakat és raktárépületeket épít. Ezek a létesítmények lesznek mind az áruellátási, mind az igazgatási szempontból a megye gyógyszergyártárainak központjai. A tervezett országos hálózat egy pár objektuma már megvalósult. 1960-ban kapott a Győri Tervező Vállalat megbízást egy hasonló rendeltetésű győri létesítmény megtervezésére. A tervezés két fázisban történt. A tervfeladat felölelte a beruházás teljes egészét (Iroda, laboratórium, rakártépület, kazánház és egyéb kiegészítő helyiségeket tartalmazó épület). Az I. szakaszban, 1961-ben elkészültek a raktárépület és a kazánház kiviteli tervei, ezek alapján 1963–64-ben felépült a győri decentrum raktárépülete és kazánháza. Ugyanezen tervek alapján épült jelenleg Székesfehérváron a Fejér megyei Gyógyszertári Központ gyógyszertári decentruma is.

(fotó: HG)
A győri Gyógyszertári Központ 2013 végén. (fotó: HG)

A megépült raktárépületnek program szerint biztosítani kell a megye gyógyszertárainak gyógyszerszükségletét, biztosítania kell állandóan és egyidejűleg az előírt mennyiségű és értékű gyógyáru tárolását és kezelését. A raktár termelő, kiszerelő, bizonyos esetekben minőségjavító munkát is végez. […]

A raktárépület részben tégla, részben monolit vb. pillérvázas. Monolit vb. mestergerendákon feszített panelekkel készültek a födémek. A födémek hasznos terhelése 1000 kg/m2. A pillérek és pillérsarkok tengelytávolsága általában 5,40 m. Az épület hossztengelyével párhuzamosan 3 db. 5 m nyílásközű sávból áll. Az íly módon kialakuló épületmélység lehetővé tette a nagyméretű raktárhelyiség kialakítását.

Az épület alaprajza. (forrás: Magyar Építőipar)
Az épület alaprajza. (forrás: Magyar Építőipar)

Az épület homlokzata mezőtúri téglaburkolat. A tetőfedés: 3 rétegű kavicsolt lemezfedés belső vízelvezetéssel. A raktárhelyiségek padlóburkolata aszfalt. A nyílászáró szerkezetek fából, a lépcsőházi üvegfalak és a pinceablakok, valamint a belső ajtók fémszerkezetűek. Az épület rendeltetésszerű használatát biztosító berendezések az épülettel együtt készültek. […]
[Harmati János: Győri gyógyszertári decentrum. in: Magyar Építőipar, 1965/1. p. 46–47.]

Az épület ma is eredeti funkcióját szolgálja, a Győr-Moson-Sopron Megyei Gyógyszertári Központ Önkormányzati Vállalat székhelye, illetve itt található a megyei Gyógyszertári Központi Könyvtár is.

Környék:

Érdekes, hogy tervezőjének, Harmati Jánosnak másik két jelentős munkája, a Táncművészeti Középiskola (egykori Ságvári) és négy darab kísérleti paneles épület is közvetlenül a szomszédban találhatók. Északi szomszédja pedig az egykori GYÁÉV székháza, egy Lakatos Kálmán által tervezett szocreál irodaépület.

HG


Utcakép:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s