139 lakásos társasház

tervezte: Lőrincz József (GYŐRITERV)
épült: 1968–70
funkció: lakóépület
hol: 9022 Győr, Szent István út 19–25. (térkép)

Az épület a Szent István út északi lakóház-beépítésének utolsó és egyben legrobusztusabb darabja. Az építészeti tervet Lőrincz József készítette. 1965-ben így írnak az akkor még csak maketten létező házról:

A városközponton áthaladó főútvonal mentén régi, elavult épületek helyén épül vegyes rendeltetéssel. Az emeleti szinteken lakások, a földszinten pedig GELKA szervíz, papírbolt, étterem, csemege üzlet és MERT iroda helyiségei kapnak helyet. [GYŐRITERV-es publikáció]

"Mindig szekáltuk Lőrincz Jóskát, hogy persze, ha a hely és anyag engedte volna, Hegyeshalomig építed!" (fotó: HG)
“Mindig szekáltuk Lőrincz Jóskát, hogy persze, ha a hely és anyag engedte volna, Hegyeshalomig építed!” (fotó: HG)

A “régi, elavult épületek” általában jó állapotban megmaradt, egyemeletes vagy földszintes, jellemzően XIX. század végi polgárházak voltak, bár a beépítés valóban nem egy törekvő, rohamosan fejlődő ipari nagyváros országos főútvonalának méltóságot sugárzó térfala.

Az épület helyén, az egykori Vilmos császár úton, az ETO-kör épülete állt. (forrás: Winkler-Kurcsis)
Az épület helyén, az egykori Vilmos császár úton, az ETO-kör épülete állt. (forrás: Winkler-Kurcsis)

A szinte az egész tömböt elfoglaló épület helyén az egykori ETO-kör földszintes (nem túl jelentős) épülete állt. Winkler Gábor 1999-ben megjelent könyvében így ír:

“Közben folytatódott a Szent István út emeletes polgárházainak bontása. Az új megyeházától nyugatra tömbnyi hosszúságban vasbeton kolosszus – üzletek és száz lakás – épült. … Az új főutca minden új lakótömb megépítésével vesztett egykori, barátságos hangulatából.
[Winkler-Kurcsis]

A fotó a városháza tornyából készült. A sarkon épült "ÉDÁSZ-ház" a Szent István út északi térfalbeépítésének egyik első, a nagy lakóépület az egyik utolsó eleme.
A fotó a városháza tornyából készült. A sarkon épült “ÉDÁSZ-ház” a Szent István út északi térfalbeépítésének egyik első, a nagy lakóépület az egyik utolsó eleme.

Ha összevetjük az épületet közvetlen szomszédjával, az “ÉDÁSZ-ház“-zal, láthatjuk, hogyan indult szépen és óvatosan főútvonalátépítés és 6–7 év során hogyan alakult át. Az ÉDÁSZ-ház visszafogottan modern, egyszerű eszközökkel alkalmazkodó (semmi extra, de rendben van) viselkedése és e között az épület között jól érzékelhető a különbség. Az ÉDÁSZ-ház tervezését alapos fejtörés előzte meg, hogy hogyan-mekkorát stb. lehet a történeti belváros szélére építeni, de ebből a gondolkodásból erre az épületre már nem sok minden volt hatással, inkább a minél gazdaságosabb kialakítás. Emiatt a ház már részben előregyártott elemekből épült, ami gyakorlatilag meghatározta a hosszú épület monoton kialakítását. Sőt – ahogy a maketten látható is – Lőrincz József a házat eredetileg négyemeletesre tervezte. A beruházó, mivel az “alapozás elbírja” (a rossz altalaj miatt költséges cölöpalapozás készült), még egy szint ráhúzását kérte.

A tervező egy volt kollégája kellő iróniával emlékszik vissza:

Hát igen, kicsit böhönc lett. Az emeletráépítés nem az ő hibája. De azért mindig szekáltuk Lőrincz Jóskát, hogy persze, ha a hely és anyag engedi, Hegyeshalomig építed…

HG


Galéria:

Utcakép:

1 Comments

Hozzászólás