1617 (A város rekonstruált helyszínrajza)


(Kattintásra megnyílik nagy méretben.)

A győri belváros 1617. évi állapotának rekonstruált helyszínrajza. Rekonstrukció: Borbíró Virgil, Valló István. Rajzolta: Lóránt Péterné és Szilas Gyula.

A legrégebbi és meglehetősen részletes Győrt ábrázoló helyszínrajz 1685-ből származik. Borbíró Virgil és Valló István 1956-ban megjelent Győr Városépítéstörténete c. munkájukhoz azonban elkészítették egy korábbi, 1617-es állapot rekonstrukcióját is, amelyhez az 1617-es, részletes telekkönyvi összeírás szolgált alapul.

A legnagyobb értékű és izgalmasabb feladatnak látszott számunkra az 1567. évi telekkönyv térbeli helyreállítása, erről azonban sok próbálkozás és hiábavaló fáradozás után le kellett mondanunk. Hiába adta meg a telekkönyv az egyes telkek méreteit, ha a telkek sorrendje, tömbönként, utcánként való egymásutánja nem követhető, a részletek nem illeszthetők össze, annál kevésbé, mert sok esetben még az utcák sem azonosíthatók pontosan.
Az 1617. évi telekönyv azonban már pontosabban szerkesztett, és azáltal, hogy az utcák egyes oldalait tömbönként veszi sorba és mindenütt jelzi a saroktelkeket is, lehetővé teszi az alaprajz összeállítását. Így is vesződséges volt a munka, de végül is siker koronázta: az egyes telkek mozaikdarabjaiból sikerült összeállítanunk a tömböket és a tömbökből a város helyszínrajzát. [Borbíró-Valló: Győr városépítéstörténete, p. 135.]

Hozzászólás