A honlapról

Röviden:

A Modern Győr honlap Győr építészetét dolgozza fel az első világháborútól a rendszerváltásig. Alapvetően részből áll:

  1. A Modern Győr blogra eddig kb. száz épületről készült részletesebb bemutatás.
  2. A kereshető térképes adatbázison pedig több mint kétszáz épület található egy-egy fotóval, rövid leírással, alapadatokkal, építész, időszak, állapot, védettség, funkció stb. szerint szűrhetően.

Szerkeszti és írja: Hartmann Gergely

IMG_9902-3

Kapcsolat: moderngyor[at]gmail.com


 

GyMS_kamara

A munkát és a honlap fenntartását 2014 óta a Győr-Moson-Sopron Megyei Építész Kamara támogatja.


Bővebben:

A honlap 2011-ben indult. Alapjául egy egyetemi TDK dolgozat kutatása szolgált, amelyben Győr modern építészetével foglalkoztam. Megpróbáltam az első modernnek mondható házak megszületésétől a rendszerváltásig összefoglalni a város építészet-történetét, megismerni a fontosabb alkotókat és épületeket, városfejlesztési koncepciókat. Mind a megvalósultakat, mind a papíron maradt terveket, mind pedig a ma már nem álló épületeket. Az időszak kezdetének meghatározása (mikortól modern?) nem egyszerű kérdés. Bár a könnyebbség kedvéért a húszas évek kézenfekvő indulásnak tűnik, mégsem konkrét időpontot határoztam meg. Azokig az épületekig és városfejlesztési programokig mentem vissza, amelyek már a XIX. századi klasszikus historizmuson való túllépésükkel a modern építészet formai és funkcionális szellemiségének irányába mutatnak, vagy egy-egy későbbi meghatározó projekt közvetlen előzményének tekinthetők. Így kiemelt helyet kapnak a két háború közötti korszakban Lakatos Kálmán épületei, amelyeken jól végigkövethető a modern építészet győri fokozatos megjelenése. Fontossá válik ugyanezen korszak egyházi építészete is (Árkay Aladár és Körmendy Nándor temploma), de ugyanígy izgalmasak a húszas évek tervpályázatai is, amelyek több ponton a későbbi fejlesztések alapvetéseinek tekinthetők.

A második világháborútól a rendszerváltásig tartó évtizedek is feloszthatók korszakokra. Néhány érdekes épület Győrben is képviseli a második világháború utántól az ötvenes évekig, a szocreálig tartó időszakot. 1948-tól a tervek döntő többsége már a Győri Tervező Vállalatnál készült. Kezdetben a szocreál szempontjainak megfelelve, majd a hatvanas évek szabadabb kísérletezésétől a hetvenes évek végletes előregyártásáig eljutva. A másik helyi tervezőiroda, a  Győr-Sopron Megyei Tanácsi Tervező Vállalat elsősorban műemléki jellegű épületekkel foglakozott. A korszak meghatározó építésze többek között Fátay Tamás volt, aki ekkor a városrendezést is koordinálta. A nyolcvanas évektől Győrben is oldódott a modern és az előregyártás hegemóniája (pl. Jurcsik Károly győri kísérletei a paneles építésmód megújítására) és a műemléki belváros szerepe is gyökeresen megváltozott. Ezek a folyamatok azonban már kifelé vezetnek a tárgyalt korszakból, így az időszak végét valahol itt jelöltem meg.

A munka fontos részét képzi a források feltárása (levéltár, korabeli publikációk, folyóiratok), a kiválasztott épületek személyes megismerése, bejárása, fotózása. Talán a legértékesebb forrás a korszakban élő, alkotó és még felkereshető építészekkel való találkozás. Többek között fontosak dr. Winkler Gábor tanácsai és útmutatásai, a Harmati Jánossal való beszélgetések, valamint az általa rendelkezésemre bocsátott nagy mennyiségű korabeli GYŐRITERV-es publikációs anyag. Ezeket a dokumentumokat, valamint a korabeli folyóiratok néhány cikkét is beszkenneltem, így több, mint 1200 oldalnyi anyag gyűlt össze, amelyeket a honlapra folyamatosan felöltök.

Célom, hogy a honlapon a győri építészetnek a koramoderntől 1990-ig tartó szakaszából mintegy 100 meghatározó épületről megtalálható legyen egy rövidebb-hosszabb leírás. Ezt egészíti ki a 2017 végétől elérhető térképes adatbázis, amelyben mintegy 200 épület szerepel különböző szempontok szerint szűrhetően. A Modern Győr tehát egy olyan adatbázis, amely egyedülálló módon mutatja be egy magyar vidéki város egy építészeti korszakát.

A tartalom időben változó intenzitással, de szándékaim szerint folyamatosan kerül fel a webre. Az újdonságokról a Modern Győr Facebook oldalán adok hírt.

Hartmann Gergely

3 Comments

  1. Kedves Gergely!
    Szívből gratulálok ehhez az egyedülálló, hiánypótló és precíz összeállításhoz. Látszik, hogy óriási, elhivatott munka áll mögötte.
    Üdvözlettel: Holy Ákos

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s