A honlapról

A honlap alapjául egy egyetemi TDK dolgozat kutatása szolgált, amelyben Győr modern építészetével foglalkoztam. Megpróbáltam az első modernnek mondható házak megszületésétől a rendszerváltásig összefoglalni a város építészet-történetét, megismerni a fontosabb alkotókat és épületeket, városfejlesztési koncepciókat. Mind a megvalósultakat, mind a papíron maradt terveket, mind pedig a ma már nem álló épületeket. Az időszak kezdetének meghatározása (mikortól modern?) nem egyszerű kérdés. Bár a könnyebbség kedvéért a húszas évek kézenfekvő indulásnak tűnik, mégsem konkrét időpontot határoztam meg. Azokig az épületekig és városfejlesztési programokig mentem vissza, amelyek már a XIX. századi klasszikus historizmuson való túllépésükkel a modern építészet formai és funkcionális szellemiségének irányába mutatnak, vagy egy-egy későbbi meghatározó projekt közvetlen előzményének tekinthetők. Így kiemelt helyet kapnak a két háború közötti korszakban Lakatos Kálmán épületei, amelyeken jól végigkövethető a modern építészet győri fokozatos megjelenése. Fontossá válik ugyanezen korszak egyházi építészete is (Árkay Aladár és Körmendy Nándor temploma), de ugyanígy izgalmasak a húszas évek tervpályázatai is, amelyek több ponton a későbbi fejlesztések alapvetéseinek tekinthetők.

A második világháborútól a rendszerváltásig tartó évtizedek is feloszthatók korszakokra. Néhány érdekes épület Győrben is képviseli a második világháború utántól az ötvenes évekig, a szocreálig tartó időszakot. 1948-tól a tervek döntő többsége már a Győri Tervező Vállalatnál készült. Kezdetben a szocreál szempontjainak megfelelve, majd a hatvanas évek szabadabb kísérletezésétől a hetvenes évek végletes előregyártásáig eljutva. A másik helyi tervezőiroda, a  Győr-Sopron Megyei Tanácsi Tervező Vállalat elsősorban műemléki jellegű épületekkel foglakozott. A korszak meghatározó építésze többek között Fátay Tamás volt, aki ekkor a városrendezést is koordinálta. A nyolcvanas évektől Győrben is oldódott a modern és az előregyártás hegemóniája (pl. Jurcsik Károly győri kísérletei a paneles építésmód megújítására) és a műemléki belváros szerepe is gyökeresen megváltozott. Ezek a folyamatok azonban már kifelé vezetnek a tárgyalt korszakból, így az időszak végét valahol itt jelöltem meg.

A munka fontos részét képzi a források feltárása (levéltár, korabeli publikációk, folyóiratok), a kiválasztott épületek személyes megismerése, bejárása, fotózása. Talán a legértékesebb forrás a korszakban élő, alkotó és még felkereshető építészekkel való találkozás. Többek között fontosak dr. Winkler Gábor tanácsai és útmutatásai, a Harmati Jánossal való beszélgetések, valamint az általa rendelkezésemre bocsátott nagy mennyiségű korabeli GYŐRITERV-es publikációs anyag. Ezeket a dokumentumokat, valamint a korabeli folyóiratok néhány cikkét is beszkenneltem, így több, mint 1200 oldalnyi anyag gyűlt össze, amelyeket a honlapra folyamatosan felöltök.

Célom, hogy a honlapon a győri építészetnek a koramoderntől kb. 1985-ig tartó szakaszából 60-70 meghatározó épület alapadatokkal, legalább egy fényképpel és rövid leírással megtalálható legyen. Ezáltal létrejönne egy olyan adatbázis, amely kísérleti jelleggel online bemutathat egy magyar vidéki város egy építészeti korszakát, amely később akár időben, akár térben kiterjeszthető lenne. Ezt egészítenék ki a szkennelt dokumentumok, az építészek rövid életrajzai, valamint egy-egy érdekesebb épületről, projektről komolyabb leírás, tanulmány. Néhány, a korábbi időkből származó térkép is található a honlapon, illetve létrehoztam egy Google térképet, amelyen feltüntettem a honlapra kerülő épületeket.

A tartalom időben változó intenzitással, de szándékaim szerint folyamatosan kerül fel a webre. Az újdonságokról a Modern Győr Facebook oldalán adok hírt.

Hartmann Gergely

3 comments

  1. Kedves Gergely!
    Szívből gratulálok ehhez az egyedülálló, hiánypótló és precíz összeállításhoz. Látszik, hogy óriási, elhivatott munka áll mögötte.
    Üdvözlettel: Holy Ákos

  2. Győriként nagyon érdekes ez a honlap, órákat el tudok időzni rajta! Köszönet a munkádért!

  3. Rechnitzer János

    Nagyszerű, frissíteni kellene! Jucsik Károly hiányzik! Rechnitzer János

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s