34 lakásos társasház a Bartók Béla és a Wesselenyi utca sarkán

épült: 1958
tervezte: Cserhalmy József (GYŐRITERV)
funkció: 34 lakásos társasház (lakóépület)
hol: 9024 Győr, Bartók Béla út 12. (térkép)
kapcsolódó dokumentum: Győri 34 lakásos lakóház, 1958

Cserhalmy József az ötvenes évek közepétől tervezett Győrben. Munkássága során a város sok jó épülettel gazdagodott, ez is egy közülük. A Wesselényi utca és a Bartók Béla út saroktelkén felépült 34 lakásos ház a város harmincas évekbeli, Bartók Béla út mentén is haladó, lassú, déli irányú terjeszkedését folytatja. (A beépítés tempója aztán pár éven belül dél felé rohamos meglódul a Bartók Béla úti nagyblokkos beépítés elindulásával.)

(fotó: HAP Galéria, 2007)
(fotó: HAP Galéria, 2007)

A változatos tömegformálású épület szép példája korszakának, lényegében a szocreál előtti modern folytatódik, de még van pár év a blokkos épületekig (az utca túloldalán már az épült). Érdekes a déli lépcsőház teljesen megnyitott üvegfelülete, annak kontrasztja a mellette megjelenő tömör falfelülettel és az északi lépcsőház kerek “lyukszerű” ablakaival. A főhomlokzaton az erkélyek és az ablakok eltolt ritmusát fent a kishajlású tető, északon pedig a lépcsőház geometriájából adódó zárt felületek keretezik aszimmetrikusan. Az épület belső udvara felé lejtő egysíkú tető így megnagyobbítja a homlokzatot, ami az épület előnyére válik: jelentősebb tömegével szerencsésen zárja le a tágas útkereszteződésből adódó teresedést, ezzel együtt a Bartók Béla úti négyemeletes beépítésre is pontot tesz. A felső, tömör felületet áttörő lőrésszerű padlásablakok is jól mutatnak. Az épület szépen oldja meg (ld. utcakép lent) az átmenetet a nagyobb Wesselényi utcai tömege és a Bartók Béla út egy szinttel alacsonyabb, tőle észak felé eső beépítése között: A beforduló kisebb szárny, nagyságában, arányaiban, de még párkánymagasságban is alkalmazkodik a szomszédos, harmincas évekbeli házhoz, a két rész az áthatása miatt mégis egyben marad a ház. A háború előtti beépítés szerves folytatása, mégis érzékeljük, hogy eltelt negyed évszázad.

Egy szekció általános emeleti alaprajza. (forrás: Magyar Építőművészet)
Egy szekció általános emeleti alaprajza. (forrás: Magyar Építőművészet)

Érdekes az alaprajzon megfigyelni, ahogyan a közösségi terek (konyha, étkező, nappali) egy vonalra vannak felfűzve, így összenyitható szinte az egész lakás. A kis alapterületű garzonok logikus elrendezésűek, a 22 m2-es szobához nagyméretű ablak és erkély tartozik. Érdekes megfigyelni1, hogy ugyanezt az alaprajztípust “fejleszti tökélyre” Minary Olga az Óbudai Kísérleti lakótelepen felépült 527-es jelű épületén, amely később típusterv is lett, Győrben is hét épült belőle, három a Szent István úti lakótelepen.

(Kár, hogy Cserhalmynak az ezzel az épülettel együtt publikált másik bérháza nem épült fel, telkét a pártszékáznak tartották fenn.)

HG


Galéria (kattintásra megnyílik):

 


Utcakép:

  1. Branczik Márta megfigyelése. 

Hozzászólás