Egészségbiztosítási Pénztár (GYÁÉV Székház)

épült: 1952 k. (1968: emelet ráépítés)
tervezte: Lakatos Kálmán, (emeletráépítés: Körmendy János)
funkció: Egészségbiztosítási Pénztár épülete (eredetileg a GYÁÉV székháza) (irodaház, középület)
hol: 9023 Győr, Szabolcska M. u. 1/a (térkép)
Az épület a nyolcvanas években. (forrás: archív)

Az épület a vállalat szétbomlásáig a GYÁÉV Székháza volt. (forrás: archív)

Az irodaház 1952 körül épült fel Lakatos Kálmán tervei szerint. Az akkori szűkös anyagi források miatt meglehetősen visszafogott díszítésű, de  – a gazdaságossági szempontokat figyelembe véve – nagyméretű szocreál épületek épültek ekkor Győrben. Szigorú tömegalakításával és bejárati tengelyek szolid kijelölésével erős rokonságot mutat tervezője másik fontos épületével, a Szent István úti lakóépülettel, a “hatemeletes“-sel. A hatvanas évek végén – a győri házgyár elkészültekor – az irodaépület szintszámát eggyel növelték Körmendy János tervei alapján. Az emelet ráépítés a házgyár átadása idején miből másból is készülhetett volna, mint előregyártott vasbeton elemekből. A tervező a véghomlokzatokon a ráépítés szigorú ritmusát megszakította, hangsúlyozván a régi épület szimmetria-tengelyét. A főhomlokzaton a zárószint elemeinek ritmusa töretlen, egyfajta (kissé talán túlméretezett) koronázópárkányként jelenik meg.
A házat 2000 körül felújították, homlokzat elé rakott akadálymentes lifttel is felszerelték. Jelenleg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár győri központja.

HG