“Mátyás” étterem-kisvendéglő

tervezte: Bognár István (GySMTTV)
épült: 1963
funkció: étterem, később üzletház
hol: 9027 Győr, a Szondi utca és a Mátyás tér saroktelke (térkép)
publikáció: Műszaki Tervezés 1968/12. p. 37.

Győr keleti városrésze, Gyárváros a XIX. század folyamán, az iparosodással indult rohamos fejlődésnek. A 20. század elején az Ágyúgyár vezetősége elhatározta, hogy a lakáshiány enyhítésére korszerű lakótelepet alakít ki. Fiala Géza tervezi szerint épült fel 1915 és 1917 között a budapesti Wekerle telephez hasonló városi együttes. (A városrészről részletes leírás ezen a linken található.)

Elkészültek a telep lakóházai, ugyanakkor középületek még nem voltak. Egy óvoda létesült csak, illetve elkészült a közeli gyárvárosi iskola bővítése. A helyszínrajzon jól látható, hogy a főtér körüli telkek üresen maradtak, Fiala Géza ide “közösségi épületek” elhelyezését javasolta, de ennél több instrukciót nem tartalmazott megvalósult terve.

Az Ágyúgyári Lakótelep helyszínrajza. (forrás: archív)

Az Ágyúgyári Lakótelep helyszínrajza. (forrás: archív)

A fenti rajzon az 1-essel jelölt telekre a gyárvárosi templom készült el 1929-re, mint a városrész legmeghatározóbb középülete, a 3-as számúra pedig a hozzá kapcsolódó plébánia szintén ebben az évben. Ez a két épület formájában és minőségében is méltó kiegészítője a munkástelepnek. A tér északi oldalának beépítésére azonban csak a hatvanas években került sor. Ezek az épületek semmiféle egyensúlyra nem törekednek környezetükkel. A 4. helyre egy négyszintes (talán középblokkos) típusház ékelődik be. A 3-assal jelölt telekre épült fel a Mátyás Étterem 193-ban, amelyet ugyanannyira hidegen hagy a környezete, de önmagában legalább értékelhető építészeti alkotás.

Az épület a hatvanas évek végén. (forrás: Műszaki Tervezés 1968/12.)

Az épület a hatvanas évek végén. (forrás: Műszaki Tervezés 1968/12.)

A vendéglő építése a már említett középületek, szolgáltatások hiánya miatt tűnt szükségesnek a hatvanas években, amikor a városrész lakossága a blokkos épületek építésével tovább nőtt. A környék központjának számító Mátyás tér beépítetlen észak-keleti saroktelkét jelölték ki erre a célra. Az építtető a Győr-Sopron megyei Vendéglátó Vállalat volt.

Bognár István tervének érdekessége, hogy az ide 1941-ben épült, a terepszintből kb. 1,5 métert kiemelkedő masszív vasbeton szerkezetű óvóhely elbontása nem volt lehetséges, így azzal számolni kellett, erre épült rá az étterem. Az alábbi képen egy ilyen, a telepen épült másik óvóhely látható:

Egy másik óvóhely a telepen. (forrás: nyugatmagyar.hu)

Egy másik óvóhely a telepen. (forrás: nyugatmagyar.hu)

A tervező a kötöttségeket próbálta előnyre fordítani. A bunkerbe raktárak és a gépészet, fölé az üzemi és kiszolgáló helyiségek kerültek, míg a vendégtér és az azt kísérő terasz az óvóhely adta magasságban, a terepszint felett nyúlik ki a tér irányába. Ez alatt a terv szerint tizenöt darab autóparkoló volt, ezt ma már nehéz elképzelni, mert utólag a nyitott alsó szintet befalazták.

Helyszínrajz és alaprajz. (forrás: Műszaki Tervezés 1968/12.)

Helyszínrajz és alaprajz. (forrás: Műszaki Tervezés 1968/12.)

A vendégtér két hosszoldalfala nagy üvegfelülettel megnyitott, a tér felé néző “főhomlokzata” pedig alapvetően egy tömör fehér fal, egyedül a szélfogóval előre ugrasztott főbejárat nyílik innen. Erre a homlokzatra került a hatalmas “Mátyás Étterem” felirat, és az archív fényképen néhány egyéb, fura díszítés is látható rajta. Az épület tér felőli megjelenését a terasz és az arra vezető lépcső is erősen meghatározza. Jellemző a kor gondolkodására, hogy lényeges érv volt, hogy a teraszról “jól érvényesül az Árkay tervezte szép templom”, de az, hogy ez az épület milyen viszonyban van a terület meglévő beépítésével, nem tűnt fontosnak.

(forrás: egykor.hu)

Az épület fénykorában. (forrás: egykor.hu)

A rendszerváltás után a megyei Vendéglátó Vállalattól magánkézbe került a ház, sokáig kínai étteremként, legutóbb kínai áruházként működött, de most már több éve üresen áll igencsak lepusztult, a városrészhez méltatlan állapotban. Jelenleg új tulajdonosa van az épületnek, aki lebontását vagy jelentős átalakítását tervezi.

A mai lehangoló állapot. (fotó: HG)

A mai lehangoló állapot. (fotó: HG)


HG


Utcakép:

One comment

  1. Visszajelzés: Gyárvárosi templom | Modern Győr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s