Bartók Béla úti fodrászat és bolt

tervezte: Harmati János (GYŐRITERV)
épült: 1965 k.
funkció: fodrászat és kisbolt (kereskedelmi épület)
hol: 9023 Győr, Bartók Béla u. 28. (térkép)

Az önkiszolgáló bolt és fodrászat a Bartók Béla úti blokkos lakóépület-beépítés kiegészítéseként készült el. A meglévő városszerkezetbe helyezett 900 lakás és a tágabbkörnyék lakói számára a beruházás keretében 1965-re épült fel Harmati János tervei alapján ez a fodrászatot és önkiszolgáló kisboltot magába foglaló pavilon. Részben az új beépítés miatt lebontott épületekben korábban meglévő hasonló üzleteket, részben a sűrűsödés által megnövekedett igény kielégítése volt a cél.

A pavilon elhelyezkedését a piros téglalap jelöli a helyszínrajzon. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)
A pavilon elhelyezkedését a piros téglalap jelöli a helyszínrajzon. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)

Az épület Nádorváros egyik megnövekedett forgalmú új főútjára és egyben a lakótelep súlypontjába, a Bartók Béla és az Álmos ill Petz Lajos utca kereszteződésébe került. A két funkció két külön “dobozban” kapott helyet, egyenként kb. 100 m2-es alapterülettel, ezket az erőteljesen megjelenésű vasbeton födém fogja össze. A pavilonok fala váltakozva tömör és üveg. A térelhatároló falak teljes üvegezése sem funkcionálisan, sem anyagilag nem jöhetett már szóba, Harmati János építésznek a nyitott felületek helyének jó megválasztásával mégis sikerült elérni, hogy az épület filigrán üvegfelületei és a nehézkedő tető valamiféle feszültsége előálljon a főnézetből.

Élelmiszerbolt a lakóépületek mellett. (GYŐRITERV-es kiadvány)
Élelmiszerbolt a lakóépületek mellett. (GYŐRITERV-es kiadvány)

Ugyanakkor már a korabeli fotón is látszik, hogy az üvegfelületek letakarásra kerültek, és ma talán még kaotikusabb a helyzet, hiszen az épületre helyezett különféle, nem éppen igényes hirdetések nem erősítik az eredeti építészeti szándékot. A két pavilon aszimmetrikus elhelyezése és a kettő között kialakuló fedett-nyitott előtető és átjáró mégis vitt egy kis változatosságot az amúgy egy kaptafára készült új épületek közé. Ma is fodrászat és bolt üzemel a házban, részét képezi annak a mini városközpontnak, amelyet egy nagyobb parkosított térrel és Lang János egyedi tervezésű lakóépületével alkot.

A Bartók Béla úton épült fodrászat és bolt alaprajza. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)
A Bartók Béla úton épült fodrászat és bolt alaprajza. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)

A kis középület rokonítható több hasonló funkciójú kortársával, pl. a szintén itt, a lakótelepen épült “Kristály” étteremmel és a Kígyó utcai lakótelepi beépítést kiegészítő “Mazsola” cukrászdával és “Márvány” étteremmel.

HG


Utcakép:

4 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s