Lakótelepi pavilonépület (egykori Expressz Utazási Iroda)

tervezte: Bolberitz Henrik (GYŐRITERV)
épült: 1981
funkció: szolgáltató- és kereskedelmi épület
hol: 9022 Győr, Bajcsy-Zsilinszky út 41. (térkép)
publikáció: Magyar Építőipar, 1981/1–2. p. 61.
Az egykori utazási iroda épületében ma gyógyszertár van. (forrás)
Az egykori utazási iroda épületében ma gyógyszertár van. (forrás)

A Teleki (Gorkij) utcai lakótelepi beépítés egyik kis szolgáltatóépülete. A belváros szomszédságában épült lakótelep tízemeletes panelházai “dupla”, azaz másfél emelet magas monolit vasbeton szerelőszinttel készültek, hogy az így felszabadított és nagyobb belmagasságú földszinti épületrészt ki lehessen használni üzletek, és egyéb kapcsolódó kiszolgálóépületek elhelyezésére.

Az Expressz utazási iroda (ma gyógyszertár) épülete is az egyik tízemeletes ház tövében kapott helyet. Az alárendelt helyiségek (raktár, iroda, mosdóblokk) a tízemeletes földszintjébe nyúlnak, míg az eladótér kívülről csatlakozik hozzá. A szomszédos pontházak alatt-mellet is hasonló alaprajzi koncepcióval épült a többi kiszolgáló épület.

A pavilon helyét a piros téglalap jelzi a helyszínrajzon. (forrás: Magyar Építőipar 1981/1-2.)
A pavilon helyét a piros téglalap jelzi a helyszínrajzon. (forrás: Magyar Építőipar 1981/1-2.)

A pavilon zárófödémének vastag párkányzata világos mészkővel burkolt. Fala három oldalról a vasbeton tartóoszlopok közé helyezett, teljes felületet kitöltő üveg (“A teljesen nyitott homlokzat a belső teret szinte a környezet részévé teszi, amely reklám jellege miatt az iroda kifejezett kívánsága is volt.”).

A földszintes kiszolgálóépület a tízemeletes panel árnyékában. (fotó: HG)
A földszintes kiszolgálóépület a tízemeletes panel árnyékában. (fotó: HG)

A pavilon és a tízemeletes ház között formai kapcsolódásáról nem igazán beszélhetünk. Semmi nem utal kívülről arra, hogy bármi közük lenne egymáshoz, hogy az üzlet alapterületének legalább a fele a átnyúlik a panelházba. A belváros közvetlen szomszédságába épült, 11 szintes házgyári pontházakból álló lakótelepet a belvárosi sétáló-kereskedelmi zóna kiterjesztésével szükségesnek tűnt valahogy feldobni, “átmenetivé”, elviselhetővé tenni. Azonban a panelek alsó szintje csak sminket kapott (szürke mosott kavics helyett színesre festett monolit betonfelület, néhol pirogránit burkolat, egyedi “lábkiképzések” stb.), de a paneltornyok és a más szerkezetű lepényépületek szerves összekapcsolása, és így egy egységesen kezelt utcaszinti beépítés nem tudott létrejönni.

Érdemes lehet egy pillantást vetni arra is, hogy milyen volt egy “üvegfalú-markánstetejű pavilon” Győrben 1938-ban (IBUSZ pavilon) majd 1965-ben (fodrászat és kisbolt a Bartók Béla úton) és összehasonlítani ezzel az 1981-es épülettel.

HG


Utcakép:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s