Bartók Béla úti egyedi tervezésű lakóház

tervezte:  Lang János (GYŐRITERV)
épült: 1962–64
funkció: lakóépület
hol: 9023 Győr, Bartók Béla út 35. (térkép)

A hatvanas évek elején Győr egyik legnagyobb fejlesztési projektje a nádorvárosi Bartók Béla út mentén volt: kilencszáz lakás épült meg két év alatt a kapcsolódó kiszolgáló épületekkel és infrastruktúrával együtt. A lakóházak előregyártott nagyblokkos elemekből készülhettek korlátozott típustervválaszték alapján, éppen ezért az egyetlen egyedi tervezésű külön is kiemelendő közülük.

A Bartók Béla úti lakóegyüttes helyszínrajza. Lang János épületét a piros téglalap jelzi. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)
A Bartók Béla úti beépítés helyszínrajza. Lang János épületét a piros téglalap jelzi. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)

Ezen a helyen úgy jött volna ki a típusszekciók sorolása, hogy egy (már akkor is) nagy platánt ki kellett volna vágni. Az építészeknek az őshonos fa megtartására hivatkozva sikerült elérniük, hogy ide kivételesen egy egyedi tervezésű épület kerülhessen, amelyet nem kötnek az előre megszabott méretek.

A Bartók Béla úti blokkos beépítés egyetlen egyedi tervezésű épülete egy platánfa miatt épülhetett fel. (fotó: Fátay)
A Bartók Béla úti blokkos beépítés egyetlen egyedi lakóépülete egy platánfa miatt épülhetett fel. A kép 1965 k. készült, az előtérben lévő platánfacsemeték is megnőttek már azóta. (fotó: Fátay)

A Lang János tervei alapján 1962 és 1964 között megépült, meglehetősen visszafogott épület alaphangulatában és formálásában rokon a blokkos beépítéssel, azonban néhány dolog mégis kiemeli környezetéből, igazi városi lakóházzá teszi.

A megemelt belmagasságú földszinten lehetőség volt utcára nyíló üzletek kialakítására. A Bartók Béla út súlypontjában így a közeli fodrászat és kisbolt pavilonjával és a mellette lévő parkosított teresedéssel együtt hozzájárul egy mini városközpont létrejöttéhez.

Az utcáról nyílik továbbá a kapubejáró, amelyen át a belső udvarra érkezünk. Az alaprajz “L” alakjának rövidebb szára a teljes magasságában üvegezett falú lépcsőház, amellyel az épület a mögötte lévő blokkos szomszédjához is kapcsolódik. A bejárat közvetlenül a lépcsőházba nyílik, ahová kívülről és a belső udvarról is bejuthatunk. Innen, mint egy klasszikus városi bérház esetében, függőfolyosókról közelíthetjük meg a szintenkénti öt lakást.

Főhomlokzatát egy 5×5-ös raszter szervezi. A kiemelt funkcióknak megfelelően nagyobb belvilágú földszinten az emeletekhez viszonyított magasságeltérés mértékét a homlokzaton egy vékony lamellákkal burkolt sáv jelzi (amelyre azóta részben a boltok feliratai kerültek). A négy emeleten egy-egy lakás egy-egy raszterben helyezkedik el. Az egyes mezőkben a mélyen ülő loggiák árnyéka, a drótüvegből készült korlát és a tömör falrész felületeinek aszimmetrikus elrendezése ad a homlokzatnak egyfajta dinamikát, amely a városrész súlypontja, főtere felé irányul.

Jellegzetes kép a hatvanas évek második feléből. Az busz mögött az egyetlen egyedi tervezésű lakóépület, középen egy blokkos ház, míg hátul egy 1900-as évek elejéről való épület. (forrás: Winkler-Kurcsis)
Jellegzetes kép a hatvanas évek második feléből. Az busz mögött az egyedi tervezésű lakóépület, mögötte-középen egy blokkos ház, míg hátul egy 1900-as évek elejéről való épület. (forrás: Winkler-Kurcsis)

Lang János ezen épülete (többi alkotásával együtt) nem első látásra lenyűgöző hatása miatt érdekes, inkább az adott helyzet formai és funkcionális lehetőségeinek okos felismerése és kihasználása miatt. Egy “csupán normális” épület, amelyet éppen ezért kell kiemelnünk, és mégis milyen jó volna, ha átlagosként emlegethetnénk.

Hartmann Gergely

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, LIKE-OLD A MODERN GYŐR-T A FACEBOOKON IS!

Utcakép:

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s