“Kristály” Étterem és áruház

tervezte: Lőrincz József (GYŐRITERV)
felépült: 1966
funkció: vendéglátás és kereskedelmi épület
hol: 9024 Győr, Bartók Béla utca 9. (térkép)
publikáció: Műszaki Tervezés 1970/6. p. 19–20.
A frissen átadott étterem és... (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)
A frissen átadott étterem és… (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)

A “Kristály” éttermet és ABC áruházat magába foglaló egység a hatvanas évek elején készült blokkos lakásépítésekhez kapcsolt szolgáltatóépületek legnagyobbika, amely 1966 végére készült el. A Bartók Béla út északi “kapuja”, a négyemeletes lakóépületek funkcionális és vizuális kiegészítése, felvezetése.

Az együttest a piros téglalap jelöli a beépítés helyszínrajzán. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)
Az együttest a piros téglalap jelöli a beépítés helyszínrajzán. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)

Egybeszerkesztett, de mégis két különálló épületről van szó, amelyeket a vendéglő támfallal szegélyezett terasza köt össze. Az étterem és terasza az utca szintjétől elemelkedik, így kis távolságot vesz a köztéren zajló élettől. Az ABC bejárata a járdával egy szintben nyílik. A két rész szerkesztése nagyon hasonló. A hátsó, zártabb traktusban a kiszolgáló helyiségek (konyha, ill. raktár) kaptak helyet, míg az utcafronton az étteremben a fogyasztó-, az áruházban az eladótér található. Ennek megfelelően a zárt és nyitott falfelületek is tiszta rendszert képeznek: főleg az étterem architektúrája épül a filigrán üvegszerkezet és a felette lévő nehézkes vasbetonfödém feszültségére. A talán túl rideg anyaghasználatot az étterem fa korlátja és a bolt fa keretezésű előteteje volt hivatott talán talán tompítani, de ezek legalább annyira érződnek erőltetett rátett elemnek, mint a barátságosság jelének.

Az épületegyüttes alaprajza. (forrás: Műszaki Tervezés 1970/6.)
Az épületegyüttes alaprajza. (forrás: Műszaki Tervezés 1970/6.)

A tömör külső falazatok 30 cm-es üreges elemekből, az átlátszó felületek acélvázas üvegfalakkal készültek, itt acéloszlopok tartják a födémet. Mindkét részt központi fűtéssel látták el, az étterem mesterséges szellőzéssel is rendelkezett.

A markánsan előreugró előtető miatt egy körbejárható, fedett-nyitott “átmeneti” tér jött létre eredetileg az étterem fogyasztó tere körül. Ez az átmeneti “tornác”-tér lett később az eredeti építészeti koncepció veszte is: a kilencvenes években először ezt építették be, a közelmúltban pedig már a két épület közötti terasz is befedésre került.

... ABC áruház. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)
… ABC áruház. (forrás: GYŐRITERV-es kiadvány)

Eredeti funkciójában az étterem 150–200 fő egyidejű étkeztetésére volt alkalmas, de a 300 adagos konyha lehetőséget adott az otthon nem főző lakosok kiszolgálására is. Programja és igényszintje a szocializmus jellegzetessége: az eredeti elképzelés szerint nem a luxusvágyak kielégítésére, hanem mindenki mindennapja számára készült. A szocialista anya, ill. család az otthoni főzés és közös étkezés helyett (amelyre a kisméretű konyhák éppen ezért csak korlátozottan alkalmasak) a menzán vagy éttermekben eszik, legrosszabb esetben haza viszi az ott főzött ételt.

Ma is étteremként működik a “Kristály” és a bolt is eredeti funkciójában üzemel.

HG


Galéria:

Utcakép:

2 Comments

Hozzászólás