Liszt Ferec, Teleki, Pálffy és Újvilág utcák tömbjének rekonstrukciója

tervezők: Gyüre Zsolt, Takács Jenő, Bolberitz HenrikLőrincz József (GYŐRITERV)
Heinz Péter, Bartha Barna, dr. Winkler Gábor, Dercsényi Pál (GYSMTTV)
épült: 1985 k.
funkció: Lakóépületek, középületek
hol: 9021 Győr, Liszt Ferec, Teleki, Pálffy és Újvilág utcák tömbje (térkép)
kapcsolódó dokumentum: dr. Kubinszky Mihály: A Győr belvárosi tömbrekonstrukciókról és építkezésekről in: Városépítés 1987/6.
dr. Winkler Gábor: Óvárosi tömbök otthonossá tétele Győrben (in: uo.]

A Liszt Ferenc utca, Teleki utca, Pálffy utca, Újvilág utca által határolt tömbegyüttes rekonstrukciójának részeként készült el ez az épület a nyolcvanas évek közepén. A hagyományos szerkezetekkel készült épület kapcsolódott a Teleki utcai lakótelepi beruházáshoz, de annak építészeti karakterétől már teljesen eltérő. A nyolcvanas években egyre inkább előtérbe került a történeti belvárosi léptékéhez és formavilágához igazodó építés. A beépítés újdonsága még, hogy egy komplex rekonstrukció részét képezik. A Pálffy utca felé a GYŐRITERV tervezett új épületeket, míg a tömb Liszt Ferenc utca felőli rész műemlékhelyreállításait a Győr-Sopron Megyei Tanácsi Tervező Vállalat építészei készítették. (A korszak másik fontos tömbrekonstrukciójának keretében valósult meg pl. a Káptalandombon az MVG Kereskedelmi és Konferencia Központ)

A rekonstrukció által érintett tömb átnézeti rajza a tervezőkkel és az épületekkel. (forrás: Városépítés, Kubinszky M.)
A rekonstrukció által érintett tömb átnézeti rajza a tervezőkkel és az épületekkel. (forrás: Városépítés, Kubinszky M.)

Tömbrekonstrukció és a műemlékhelyreállítások

építészek: Heinz Péter, Bartha Barna, dr. Winkler Gábor, Dercsényi Pál (Gy-S Megyei Tanácsi Tervező Vállalat)
épült: 1985 k.

A tömrekonstrukció komplex tervezése a Tanácsi Tervező Vállalat építészeinek kezében volt. A Teleki utcai paneles beépítéssel együtt Gyüre Zsolt (GYŐRITERV) készített beépítési tervet erre a területre is, azonban végül a tervezési feladatokat szétosztották több építész között. Az új beépítések a GYŐRITERV-nél maradtak, sőt már épültek is a teljes tömböket érintő tervezésnél, így azokat adottságként kellett kezelni. A tömbök belső megújítása, az azokat keretező műemlékek funkcionális átgondolása újdonságként, városi léptékű, komplex gondolkodásról tanúskodnak. A műemlékfelújítások közül kiemelkedik a Zichy-palota rekonstrukciója, házasságkötő teremmé való átalakítása (tervező: Dercsényi Pál)

Új építésű épületek

Mindenekelőtt a félig lebontott régi tömbök déli oldalát szegték be új épületekkel, hosszirányban pedig belső sétáló utat alakítottak ki. Az indítás sikeres volt: A Gorgij utcai tömb régi és új házai (GYTV, Gyüre Zsolt) a korábbi feszes és zárt beépítés hangulatát idézik. A szomszédos tömb beépítésekor (GYTV, Takács Jenő) a lakótelepi gondolkodásmód győzedelmeskedett: a régi épületek bontásával túlontúl nagy tömbbelsőt hoztak létre. Hiába terveztek a hatalmas udvarba lépcsőket, padokat, fakocka burkolatot: a belváros megszokott otthonossága itt végképp elveszett. A szomszédos keleti épülettömb belsejében először hasonlóan nagy bontásokat terveztek. Később mégis megtartottak több épületet, délen pedig a régi beépítés tört vonalát követve építettek hosszú lakóházat (GYTV, Lőrincz József). Az így kialakult kellemes hangulatú, zárt belső utcára lakások, házasságkötőterem és nyugdíjasklub nyílik. A lakók állítják: környezetük javára változott; az idegenek a tömbbelső békés nyugalmát dicsérik. [1]


1. lakóépület
tervezte: Gyüre Zsolt (GYŐRITERV)
épült: 1985 k.
funkció: Lakóépület
Tervező: Gyüre Zsolt (GYŐRITERV) (forrás: Google)
Tervező: Gyüre Zsolt (GYŐRITERV) (forrás: Google)
2. lakóépület
tervezte: Takács Jenő (GYŐRITERV)
épült: 1985 k.
funkció: Lakóépület
Tervező: Takács Jenő (GYŐRITERV) (forrás: Google)
Tervező: Takács Jenő (GYŐRITERV) (forrás: Google)
3. lakóépület
tervezte: Bolberitz Henrik, Lőrincz József (GYŐRITERV)
épült: 1985 k.
funkció: Lakóépület
Tervező: Lőrincz József (GYŐRITERV) (forrás: Google)
Tervező: Lőrincz József (GYŐRITERV) (forrás: Google)

 


[1] dr. Winkler Gábor, Óvárosi tömbök otthonossá tétele Győrben in: Városépítés 1987/6. p.3.

4 Comments

  1. Nálam lévő, csak általam, mint építész tervező által aláírt engedélyezési és kiviteli terv-dokumentációkkal tudom bizonyítani, hogy az Újvilág utca sarkán lévő lakóház engedélyezési és kiviteli terveit én készítettem, Lőrincz József vázlatterve alapján. Kubinszky Mihály fent idézett cikkében mtársként jelölt meg a mellékelt helyszínrajzon, ami ellen én akkor levélben tiltakoztam nála, de nem történt helyreigazítás. Azóta Lőrincz József munkájaként jegyzik az épületet, holott már a beépítési tervet is én készítettem, Ő akkor már az Építésügyi Minisztériumban volt, mint főosztályvezető. Örülnék, és kérném helyreigazításként az én nevemet is tüntessék fel ennél az épületnél! Egyébként gratulálok a kezdeményezéshez és magához az elkészült anyaghoz is!
    Bolberitz Henrik

    1. Tisztelt Bolberitz Úr, köszönöm a hozzászólást, a helyreigazítást. Sajnos nem tudtam minden épület tervdokumentációjáig eljutni, így több esetben a publikációkra támaszkodtam, jelen esetben valóban Kubinszky Mihály cikkére. Javítom, és ha vannak további észrevételei, azokat is szívesen fogadom a moderngyor[at]gmail.com címre. Köszönettel.

Hozzászólás