Ez is a Győriterv 3: Hotel Európa és a Hárshegyi Kemping

tervezés ideje:1970–1971
épült:1972–1974
tervezők:Lőrincz József, építészmérnök (Győriterv)
P. Bakos Márta, belsőépítészet
Pongrácz István, Szalai Kálmán, tartószerkezet
funkció:középület (szálloda), ma lakóépület
hol:1021 Budapest, Hárshegyi út 5-7. (térkép)

Lőrincz József tervezte a Győriterv legjelentősebb, a fővárosban megvalósult egyedi középületét, az 1974-re felépült, tizennégyemeletes Hotel Európát.[1] A Hotel Duna Intercontinental építését (Finta József, Lakóterv, 1969) újabb szállodák követték a fővárosban. Ezek közül az egyik első volt a Hotel Európa, amelyet a Budapesti Idegenforgalmi Igazgatóság és a főváros közösen építtetett.

Az első, kilencemeletes változat makettje. A csatlakozó melléképületek és a torony elrendezése már hasonlít a végül a megvalósult változathoz. (Lőrincz József hagyatékából)

A megbízás nem ismert körülmények között került a Győritervhez, azon belül Lőrincz Józsefhez. Az első tervek még egy kilencemeletes, 100 szobásra tervezett[2] változatról szóltak, amely főbb tömegelrendezésében már a végül elkészült épületre hasonlított. Kötöttség volt az előre meghatározott alagútzsalus kivitelezési módszer, amely az elkészült torony külső, loggia-s megjelenését alapvetően meghatározta.

A frissen elkészült épületegyüttes a Budakeszi útról nézve. (Lőrincz József hagyatékából)

A kivitelezés 1972–1974 között folyt. A végül 169 szobás toronyépülethez keletről az éttermet és eszpresszót, valamint az ezeket kiszolgáló konyhát befogadó kétszintes épület csatlakozott. Ezek egy három oldalról zárt udvart fogtak körbe, ahol egy fedett-nyitott teraszrendszer szolgálta a kempingben nyaralók étkezési lehetőségeit. A szálloda vendégei számára az étteremhez külön terasz kapcsolódott.

Földszinti alaprajz. Jól látszik a hoteltömb, az étterem és a konyha által három oldalról körülvett belsőudvaros elrendezés. (Magyar Építőművészet 1975/1.)
Az étterem terasza. (Győri Tervező Vállalat: Hotel Európa)

A toronyban a szállodai szobák három irányba nyíltak kilátással a budai hegyekre. Megközelítésük a központi magba helyezett liftekkel, illetve az északi oldalra elhelyezett lépcsőházon keresztül történt. Az egész együttes logikus elrendezésű, jó arányú alkotás volt, gondosan megszerkesztett alaprajz és téri rendszerrel.

Még érdekesebb színfoltja volt az együttesnek a hotelhez tartozó kemping területén felépített üdülőfalu-bővítés. A hárshegyi kempingben 1973 nyarára szerényebb igényű nyaralók számára lábakon álló faházak sora épült fel a domboldalban. A hoteltömb szigorúbb raszterhomlokzatához képest ezeken a kisléptékű házakon az építész teret engedett játékos alkotási vágyának. Ugyanakkor a következetes szerkesztettség ezeken is érvényesül. A talajtól vasbeton pillérekkel elemelt hosszanti acéltartókon keresztirányba fagerendák nyugodtak. Ezekhez csatlakoztak párosával a fa tartóoszlopok, amelyek a falakat illetve a tetőt hordták. Az üvegezett bejárati homlokzatok előtt terasz volt található, amely fölé a nádfedésű (!) nyeregtető futott ki. Az oromzatokra az építész nem általott még egy napsugaras díszítést is elhelyezni. A mintegy harminc faház szervesen illeszkedett a tájba, elrendezésük a füves domboldal szintvonalait követte.

A mintegy harminc faház szervesen illeszkedett a tájba, elrendezésük a füves domboldal szintvonalait követte. Mára lebontották őket. (Lőrincz József hagyatékából)

Mára a faházakat, valamint a szálloda kiszolgáló-épületeit (étterem, konyha stb.) lebontották. A Hotel Európa fő tömege ugyan még áll, de a közelmúltbéli felújításkor teljesen más karaktert kapott.

Hartmann Gergely

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, LIKE-OLD A MODERN GYŐR-T A FACEBOOKON!


[1] L.J.: Hotel Európa, Budapest. Magyar Építőművészet 1975/1. 20–23.

[2] Új szálloda épül a Hárs-hegyen. Magyar Hírlap, 1970. január 18.

Ez is a Győriterv: A Győri Tervező Vállalat volt 1950–1990 között az Északnyugat-Dunántúli régió legmeghatározóbb építészeti-tervezői műhelye. Eddig a Modern Győr oldalán kizárólag Győrben felépült, 20. századi, modern épületeket mutattam be, amelyek közül sokat a Győriterv építészei alkottak. Ugyanakkor a Győritervvel foglalkozó PhD kutatásom során rengeteg olyan izgalmas alkotást ismertem meg, amelyet bár a vállalat tervezett, de nem Győrben épültek fel. A Győriterv egyike volt azoknak az állami tervező vállalatoknak, amelyek 1948-1990 között a tágabban értelmezett régióban is vezető szerepük volt az építészeti tervezésben. Működése elsősorban a Balatontól északra eső megyék területére terjedt ki, de sok budapesti munka is megvalósult. A Modern Győr weboldal most olyan épületekkel bővül, amelyeket a Győri Tervező Vállalat, vagy annak Soproni Irodája tervezett, de nem Győrben épületek fel.


Hozzászólás