Gáztartály

tervezte: Lengyel József (Magyar Vagon és Gépgyár Vasszerkezeti Gyáregysége)
épült: 1951
lebontva: az 1970-es években
funkció: Gáztároló tartály (ipari műtárgy)
hol: 9027 Győr, Budai út 6-os szám körül (térkép)
1955 körül. (forrás: Borbíró-Valló)
1955 körül. (forrás: Borbíró-Valló)

A második világháború utáni újjáépítés során, a gáz-közműhálózat részeként épült az ötvenes évek elején ez a 20 000 m3 űrtartalmú gáztároló gömbtartály.

A távfűtőmű megépülte előtt, a mostani Budai úton, a Szeszgyár mellett, a Vagongyár szomszédjaként üzemelt Győr gázgyára. A gázt tárolni kellett, mert a fogyasztás és a termelés soha nem lehetett összhangban. A Gázgyár megszűnt, megérkezett a földgáz, de még ehhez is kellett a tároló. A Hídüzem (A Magyar Vagon és Gépgyár Vasszerkezeti Gyáregysége) konstrukciós osztályának vezetője, Lengyel József okl. mérnök konstruálta ezt a különleges gáztartályt. A belső megoldás is egyedi volt, nem csak a formája volt szokatlan a gázszolgáltató iparban. Mind gyártása, mind az építése nagyon különleges és nagy szaktudást igénylő feladat volt. A tartály szimbólummá vált, a város képét évtizedekig meghatározta.

Totó-reklám. A fotó a hatvanas években készült. (forrás: Winkler-Kurcsis)
Totó-reklám. A fotó a hatvanas években készült. (forrás: Winkler-Kurcsis)

A hatvanas években felfedezték, mint reklámfelület, hatalmas futball-labdaként a Totót reklámozta. Bontása a hetvenes évekre érett meg, amikor megtörtént a teljes átállás a földgázra. Különleges műszaki emlékként érdemes megőrizni gondolatainkban, győriek alkották Győrnek.

(Palla Dénes összefoglalója az Emlékezés a Vásárhelyi Pál gyalogoshíd létesítésére és megszűnésére c. kiadványából)

1 Comments

  1. Ez ebben a formában nem igaz.
    A gömbtartály tárolókapacitása ugyan 20.000 köbméter volt, de 5 bar túlnyomás mellett.
    A földgáz Győrbe csak 1975-ben érkezett meg, a gömbgáztartály ezt megelőzően majd 25 éven át tárolta az un. városigázt, amelyet a szemközti gázgyári telephelyen állítottak elő.
    A lebontásának pontos időpontjára nem emlékszem, de úgy a ’70-es ’80-as évek fordulójára tenném.

Hozzászólás