Vásárcsarnok (Adyváros, Dél-Nádorváros)

tervezte: Rosta János (Győriterv)
épült: 1978
funkció: vásárcsarnok (kereskedelem, középület)
hol: 9023 Győr Herman Ottó u. 25. (térkép)
kapcsolódó dokumentum: Győr, Adyváros, 1975 k. (szerk.: Harmati János)
(A dokumentumban csak a lakótelep többi épülete szerepel, ez még nem.)
(fotó: HG)
(fotó: HG)

A Szigethy Attila (egykor Felszabadulás) és a Bartók Béla út találkozásánál épült fel Dél-Nádorváros és az Ady Endre lakótelep központja, amely két épületből áll. Az egyiket Józsa Mária tervezte, amelyben üzletek, irodák, ételbár és könyvtár található, a másik pedig ez az épület, a vásárcsarnok. (A lakótelepi centrum helyszínválasztásáról, funkcióinak kialakulásáról az előbbi épület bejegyzésénél olvashatunk bővebben.)

A fedett csarnok. (fotó: HG)
A fedett csarnok. (fotó: HG)

Mindkét feladatra házi pályázatot írt ki a Győri Tervező Vállalat. A vásárcsarnok esetében Rosta János munkáját ítélték a legjobbnak, így az ő elképzelései alapján épült fel az épület 1978-ra.

Az épület eredeti állapot, még beépítetlen földszinttel. (forrás: Régi Győr, Kozma Endrétől)
Az épület eredeti állapot, még beépítetlen földszinttel. (forrás: Régi Győr, Kozma Endrétől)

Az alaprajz befoglaló formája egy 48×48 méteres négyzet. Funkcionális magja a bevásárlóudvar, amelynek egyik része fedett (tehát ez a csarnok), másik része nyitott. A két egységet függönyfal választja el egymástól. (Ezáltal a csarnok déli fala teljesen üvegezett, ami benapozás szempontjából nem szerencsés. A szükségszerű árnyékolás csak utólagos.) A belső magot egy kerengőszerűen kialakított közlekedő veszi körül, amelynek északi és keleti oldalán sorakoznak az üzletek.

Az épület alaprajzi struktúrája (készítette: Horváth Tamás)
Az épület alaprajzi struktúrája. (Az északi irány a rajzon nagyjából felfelé van.) (készítette: Horváth Tamás)

A ház déli részén, a gyalogos tér felé nyílva helyezkednek el az elárusító helyek, és itt a legnyitottabb is az épület. A fedett-nyitott rész a gyalogostér és az épületbelső közötti átmeneti zónaként működik. A földszinten, a fedett-nyitott részben szabadon állva, egy külön megközelíthető vizesblokk is található.

Az eredeti funkció-kiosztást a műleírásban olvashatjuk:

Az épület kétszintes; a gazdasági udvar szintje a Lehel utca felől meg van emelve úgy, hogy az a felső árusítószintet szolgálja ki, ahonnan az állami és szövetkezeti pavilonok vannak. Az alsó szint az őstermelőké.

Itt lehetőség nyílik állandó árusítófülkék bérlésére is. a földszinten raktárfülkék is vannak, melyek alkalomszerűen vagy állandóan bérelhetők. Ugyancsak a földszinten kapott helyet az élelmiszervizsgáló- és ellenőrző laboratórium, a gombavizsgáló és a mérlegkölcsönző, valamint a személyzeti férfi-női öltöző, melyet az árusítószemélyzet, valamint a csarnok állandó személyzete vehet igénybe.

Az emeleten a hús-, hal-, zöldség- és gyümölcsárusító pavilonok mellett büfé, mezőgazdasági szakbolt, valamint a központi irodák kaptak helyet. A körbefutó galéria egy része oldalt nyitott. Itt ugyancsak lehetőség nyílik őstermelői árusításra.

Az emelet megközelítés négy darab, vásárlók által használható lépcsőn, egy gazdasági lépcsőn és egy gyalogos rámpán történhet. Utóbbi az emeleti résznek öregek valamint gyerekkocsival közlekedők részéről történő megközelítését biztosítja.

A teljes műleírás, amelyben ez eredeti színezésről is olvashatunk, itt érhető el. (A dokumentumért köszönet Horváth Tamásnak, aki foglalkozott is az épület rekonstrukciójával.)

Az épület hátsó, kiszolgálóudvarának bejárata. (fotó: HG)
Az épület hátsó, kiszolgálóudvarának bejárata. (fotó: HG)

Északi irányba haladva egyre zártabb a ház, a nyilvános tereket felváltják a privát és az üzleteket kiszolgáló, a közönség elől rejtett rendeltetésű helyiségek. Az északi oldalhoz csatlakozik a fallal körülvett rakodóudvar.

(fotó: HG)
(fotó: HG)

A ház előregyártott szerkezetekből épült. Az Univáz tartószerkezet pilléreit egy 6×6 méteres pillér-raszterhálóba osztották ki. A főhomlokzatok jellegzetes megjelenését az első emelet lamellái adják. A függőlegesen álló előregyártott vasbeton elemek elsődleges homlokzatként eltakarják a mögöttes szerkezeteket, ezáltal egységes, összefogott megjelenésű az épület. Az északi, kiszolgáló részen burkolatváltás történik, innen fehérre festett, állított vasbeton elemek következnek, amelyek a lábazattól az attikáig burkolják a házat, majd ez az elem folytatódik tovább a rakodóudvar falaként is.

Nyugati homlokzat.
Nyugati homlokzat.

Az épület tér felé néző, eredetileg nyitott földszintjét 1989-ben részben beépítették, újabb elárusítóhelyeket alakítottak ki.

HG


A galéria egy képre kattintva megnyílik:

 UTCAKÉP:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s