A Petz A. Oktatókórház “E” épülete

tervezte: Kiss E. László (KÖZTI)
épült: 1952
funkció: kórház (középület)
hol: 9024 Győr, Magyar u. 8. (térkép)
(forrás: Régi Győr)
(forrás: Régi Győr)

Győrben a második világháború után az ötvenes évek közepén kezdődtek jelentős középületberuházások. Ezek mind a szocreál stílus megkötései alatt készültek. Felépült többek között a vasútállomás, a rendőrség, az újjáépítés első hatalmas lakóépülete és 1952-re elkészült az új (győri 8. számú) honvédkórház. A terveket a KÖZTI irodájában Kiss E. László készítette.

A hidegháborús fenyegetés következménye volt az első ötéves terv gyorsított kórházfejlesztési programja. 1949-ben a MATI-ban indult meg a nyugatról várt támadás első vonalába tartozó győri és a második vonalba tartozó kecskeméti kórház tervezése, Wagner László vezetésével. A kettő közül csak a 300 ágyas győri főépület valósult meg, modern előzménye elennére szocialista realista stílusban (Kiss E. László, 1950–1952).
Ferkai András (szerk.): Közti 66 – Egy tervezőiroda története, 352. old.

Az épület telkét a nádorvárosi Erzsébet ligetből hasították le. 255 ággyal, a kor igényeinek megfelelő terekkel és felszereléssel rendelkezett, így jelentős javulást hozott a város és környékének betegellátásában. A korabeli publikációk “fényes, tágas és tiszta” belsőről szólnak, és bár a szocreál épület zárt szigorúsága ennek ellentmondani látszik, a Zrínyi utcai kórház historizáló épületéhez képest valóban más minőség volt a modern kórházi funkcióknak jobban megfelelő új épület.

A kórház belső tere. (forrás: Győri Képeskönyv, 1965)
A kórház belső tere. (forrás: Győri Képeskönyv, 1965)

Mellette 1984-re, több ütemben, szintén a KÖZTI tervezésében megépült az ország akkoriban egyik legnagyobb kórháza, a mostani Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, amelynek jelenleg ez a ház az “E” épülete.

Hartmann Gergely

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, LIKE-OLD A MODERN GYŐR-T A FACEBOOKON!

Utcakép:

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s