Rába MVG konferencia központ és önkiszolgáló étterem

tervezte: Lőrincz József (GYŐRITERV) (Winkler Gábor tervének adaptációja)
épült: 1977
funkció: vendéglátás (A RÁBA Gyár egykori étterme és konyhaépülete)
hol: 9027 Győr, Gyóni Géza sétány (térkép)
publikáció (a reptéri, első épületről): Magyar Építőipar 1978. 4—5 szám.

Az 1800 adagos konyha és 600 fő egyidejű étkezésének helyet adó étterem épülete 1977-ben lett kész. A ház első változata a Rába-gyár reptéri telephelyén 1970-ben épült fel Winkler Gábor tervei szerint. Winkler ekkor Lőrincz műtermében dolgozott a Győri Tervező Vállalatnál, úgyhogy feltételezhetjük, hogy a mester keze nyomát is viseli az első épület, amelyet 2007 körül az Audi terjeszkedése miatt lebontottak. Ez az első épület egykor bevált, így a gyár vezetése a motorgyár területére is hasonlót szeretett volna. Winkler Gábor ekkor már a Megyei Tanácsi Tervezőirodánál dolgozott, így ezt a házat már Lőrincz József jegyezte.

Jól átgondolt belső térrendszerének és tömegelrendezésének fő vonásai megegyeznek a reptéri telephelyén felépült első épülettel. Legfőbb különbség, hogy itt kifejezett igény volt a VIP-használatnak és konferenciáknak megfelelő minőség és téri kialakítás. Egy második, reprezentatív bejáraton át közelíthető meg a konferenciaterem, amelyet külön étkező és kényelmes fotelekkel berendezett pihenőtér egészít ki. A házba két nagyméretű képzőművészetű alkotás is készült. A konferencia-bejárattal szemben elhelyezkedő ruhatár fölötti falfelületre Franc Ferenc krómacél plasztikája került, míg a menza belső terében Józsa Bálint és Kovács Ferenc nagyméretű márvány domborműve található. Megjegyzendő, hogy ez utóbbi a reprezentatívabb, mégis ez került a munkásoknak szánt több száz fős, étkező egyébként tetőtől talpig márvánnyal borított terébe. A Horváth Ede vezette szocialista üzemben a munkás volt az igazi VIP-vendég…

A reptéri területen felépült első étterem-konyhát 2007-ben lebontották. Ez a második, bár üresen és elhanyagolt állapotban, de egyelőre utolsó hímondóként még áll az egykori vagongyár területén. Megmentésének kulcsa (az erre való szándék mellett) minden bizonnyal egy megfelelő új funkció találása. Bízzunk a tulajdonos és a városlakók leleményében!

HG

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, LIKE-OLD A MODERN GYŐR-T A FACEBOOKON!

Az eredeti állapotról készült fotósorozat Lőrincz József hagyatékából:

Ez a galéria pedig a 2015-ös állapotról. Egyelőre még áll.

1 Comments

Hozzászólás