Állami Áruház

épült: 1950
tervezte: Vass Antal (KÖZTI) (mára jelentősen átalakítva)
funkció: 1950 és 2010 között áruház, 2010 k. étterem, ma áruház (kereskedelem és vendéglátás, középület)
hol: 9022 Győr, Baross Gábor út 24. (térkép)
A állami áruház 1950 őszén nyitotta meg kapuit. 2010-ben az eredeti architektúrát erősen módosítva felújították. (fotó: HG)

Győr első áruházát 1950 őszén nyitották meg. Az épület nem csak az első korszerű kereskedelmi létesítmény volt a városban, de a háború után átadott első épületek egyike is. Győr ezekben az években alig kapott támogatást az újjáépítéshez. Ez a ház volt az első állami “gesztus” a nyugati határszéli városban. Lapos teteje, teljes főhomlokzatát kitöltő üvegfelülete  idegenül hatott a történeti belvárosában. Vass Antal 1956-ban Ybl-díjat nyert a tervéért.

Fátay Tamás így ír az épületről [1] :

Az állam első ajándéka 1950 őszén a csepeli áruház mintájára érkezett a Bajcsy-Zsilinszky út és Baross út saroktelkére. A lapos tetős, elfekvő tömegű, Csepelről adaptált teleüveg épületet a város örömmel fogadt, még soha nem kaptak a győriek bevásárlóközpontot. Átadása után, a szomszédos két bombatalálatos telek beépítésekor szembesültünk a hiánygazdasággal és az ebből fakadó városképi igazodás kérdőjelével, a magas tetőhöz szükséges fa hiányával. Fa fedélszékhez ki merné felhasználni a néha kapható, göcsökkel teli nedves hazai lucfenyőt? […] Lakatos Kálmán tervező úgy gondolta, ha a sarki áruház modern tömegét a szomszédos épületekkel lapos tetős együttessé formálja, akkor a környezeti megjelenés egyensúlya megteremthető. […] Nem a modernizmus kockaháza, hanem a velünk élő fahiány építkezett. Az előregyártott vasbeton fedélszék megjelenéséig, 1945 és 1952 között tervezett valamennyi épület lapos tetővel készült.

A felújítás előtti állapot. Mára eltűnt a bejárati íves vasbeton előtető és az üvegfal osztása is megváltozott. (fotó: Győri Képeskönyv)

Az épület “állami áruház”-ként épült meg. Időközben Centrum áruház lett belőle a kilencvenes évekig. A kétezres évek elején üresen állt, majd kínai üzlet nyílt benne. 2010-ben felújították, jelentősen átalakították. A homlokzati üvegfal cseréjével a teljes bejárati zóna is átalakult, belső terében lévő galériát pedig beépítették. Egy ideig étteremként használták, ma újra kínai üzlet működik benne.

További helytörténeti érdekességek itt.

HG

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, LIKE-OLD A MODERN GYŐR-T A FACEBOOKON IS!

A galéria kattintásra megnyílik:

[1] p. 42. Fátay Tamás: Győr – Városrendezés és Városépítés 1945-1986, Győr, 2011