Paneles lakóház (“Kínai” ház)

tervezte: Hoppál Dezső (GYŐRITERV)
épült: 1987
funkció: lakóház, eredetileg munkásszálló (lakóépület)
hol: 9027 Győr, Ipar út 49–51. (térkép)
publikáció: Magyar Építőipar 1988, 1–2. p. 40.

Ez a paneles épület 1987-ben épült Hoppál Dezső tervei szerint. Az ötszintes ház a RÁBA gyárban dolgozó kínai vendégmunkások munkásszállásaként szolgált, a rendszerváltás óta lakások vannak benne. A győriek ezért “kínai ház”-ként emlegetik. Lépcsőházankénti felvonóval készült a GYÁÉV és a győri Házgyár 1974-re kifejlesztett új, opcionálisan színezhető panelcsaládjából, amelyből Marcalváros is épült.

A házban 80 lakrészt alakítottak ki. Alaprajzilag megegyeztek a GYÁÉV többi panelépületével, viszont például zuhanyzó helyett csak kézmosók voltak a fürdőszobákban, mivel a zuhanyzók közös helyiségekbe kerültek és egy lakrészben 5–6 ember lakott. Szintenként közösségi helyiségeket, TV szobát, társalgót, játékszobát helyeztek el. A földszinten egyetlen bejárat nyílt recepcióval, váróval. Az Ipar utca zajának kiküszöbölésére “speciális, akusztikailag méretezett hangszigeteléssel ellátott nyílászárókat” terveztek. Az épület a panel lehetőségeihez képest mozgalmas tömegformálású, saját belső kertet vesz körbe. Mára lakásokká alakították az egykori munkáslakrészeket.

(fotó: HG)
(fotó: HG)

Szemben vele található az a kis lakótelep, amelyet 1960 körül Horváth Ede, még a Szerszámgépgyár igazgatójaként a “nélkülözhetetlen káderek” számára építtetett. Tarka színezéséről a házcsoport a szintén elég jellegzetes “papagáj lakótelep” becenevet kapta. Az Ipar úton tőlük déli irányba található a RÁBA MVG Szerszámgépgyára és az 1972-re Winkler Gábor tervei szerint átalakított MVG Számítógépközpont (eredetileg az MVG Kisforgácsoló üzeme, Hegyi György, 1962).

HG


Utcakép:

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s