“OTP” lakóház

tervezte: Cserhalmy József (GYŐRITERV)
épült: 1959-61
funkció: lakóépület
hol: 9022 Győr, Szent István út 45–47. (térkép)
publikáció: Győr, OTP lakóház. Magyar Építőipar, 1962/1. p. 10.
Az épült a Szent István útról. (fotó: HG)
Az épült a Szent István útról. (fotó: HG)

A lakásépítési program kidolgozása [1958] után a politika jól érzékelte, hogy a tervszámok [15 év alatt 1 millió lakás] kizárólak állami erővel nem teljesíthetők. Ezért könnyítettek a magántulajdon korlátozó ideológián. Bevezették a magánerős tulajdonszerzés különböző formáit.

A szociális lakásbérlők rétegéből leválasztották az öröklakás- vagy társasházigénylők tehetősebb körét, ahol a költségmutatókat lazábban lehetett kezelni, hiszen a magánerő kiegyenlítette a többletköltséget. A típusfelhasználást így nem kellett erőltetni, az egyedi tervezést és az igényesebb anyagok használatát elfogadták. [Fátay]

(fotó: HG)
Az épület hátsó homlokzata. (fotó: HG)

Az OTP, mint beruházó “a minőségi kínálat erejében bízva” építette fel három szekciós lakóépületét. A város a házat az “új belváros” lakásépítési programjába illesztette, amely a Szent István út (Tanácsköztársaság útja) északi térfalán jött létre 1951 és 1971 között. Az épület a házsor utolsó eleme Budapest felé. Ezek lettek Győrben az első “OTP lakások”.

Általános emeleti alaprajz. (forrás: Magyar Építőipar)
Általános emeleti alaprajz. (forrás: Magyar Építőipar)

A lakóépület tömb (A, B, C) három szekcióból áll. Az A és B szekció földszint + 5 emelet és tetőemeletes, a hossztengelyével az útra párhuzamosan helyezkedik el, beleilleszkedik az 1, sz. főközlekedési útvonal magasfokú beépítettségű utcaképébe. A C szekció 3 emeletes és hossztengelyével az A, B szekcióra merőlegesen helyezkedik el. … Az A és B szekcióban egyenként 35-35 lakás, átlagosan 54 m2-es alapterülettel az átlagos lakóterület 37,6 m2. A lakások központi fűtésűek, teljes közművesítéssel és az OTP által kiadott előírások értelmében igényes kivitelben készültek.

Alapozás kútalapozás, amely az egykor itt húzódó mocsaras várárok miatt mélyen elhelyezkedő teherbíró talaj következtében vált szükségessé- Mindkét szekció teljes területen alápincézett. … Szerkezeti rendszere monolit vasbeton keretvázas ikersejt tégla kitöltő falazattal. A födémek előregyártott ikersejt téglabetétes vasbeton panelek. Lapostető preskis fedéssel. Homlokzati kiképzése a földszinten süttőharaszti kemény mészkőburkolat, egyéb részeken a homlokzat többszínű, nemes vakolattal.
[Magyar Építőipar, 1962/1. p. 10.]

HG


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s