A “nyolcemeletes” lakóház

épült: 1962–1964
tervezte: Fátay TamásLang János (GYŐRITERV)
funkció: nyolcemeletes lakóépület (lakóépület)
hol: 9022 Győr, Szent István út és Czuczor G. utca sarka (térkép)
publikáció: Győr, 8 emeletes lakó- és irodaépület, Magyar Építőipar, 1965/1. p. 16.

“Nyolcemeletes” függőfolyosós lakóház .1965 körül készült fotó. (fotó: GYŐRITERV kiadvány)

Az 1962 és 1964 között Fátay Tamás és Lang János tervei szerint felépült nyolcemeletes lakóház a győri belváros rekonstrukciójának, az új városközpontnak része.  Az ötvenes évek végén a történeti belváros lakásainak konszolidálása mellett, a város fejlődésével egyre inkább kibontakozott a tömeges építés igénye. A GYŐRITERV ehhez “akcióterületeket” jelölt ki. A hiányos közművek első körben a meglévő várostestben, vagy annak közvetlen közelében tették csak lehetővé az új beruházásokat, így az egyik lehetséges helyszín a Szent István (Sztálin) út északi térfala lett, a belváros mellett. Itt 1954-re már elkészült Lakatos Kálmán kissé túlméretezett, szigorú hatemeletes lakóháza, és ez a beépítési lépték vált végül a hatvanas évek folyamán meghatározóvá.

Épült a Rába (Vöröscsillag) Hotel bővítése és a "nyolcemeletes" lakóház 1964 körül. Mögöttük az 1954-re elkészült "hatemeletes". (Győri Képeskönyv, 1965)

Épült a Rába (Vöröscsillag) Hotel bővítése és a “nyolcemeletes” lakóház 1964 körül. Mögöttük az 1954-re elkészült “hatemeletes”. (Győri Képeskönyv, 1965)

A szűken értelmezett új városközpont létrehozása két tömb lebontásával járt, egyedül a szálloda épülete maradt meg. A ház a hotel tömbjének Czuczor Gergely utca felőli lezárását adja. Az új városközpont tervezésére kiírt 1957-es országos tervpályázatban Ulrich Ferenc és Borvendég Béla munkáján, amely a későbbi beépítési terv munkájának alapjául szolgált, még íves épület látható. A megvalósult beépítési terv készítője, Fátay Tamás így emlékszik:

A fő vitapont arról szólt [1960-ban], vajon a pályaműben karakteresen ívelt Czuczor utca beépítési vonalát kövesse, vagy inkább a város derékszögű rendjéhez igazodjon [a  beépítés]. A végleges döntést az építőipar hozta meg, mert íves épület kivitelezését nem vállalta.

Eredetileg a szálloda bővítését és az új lakóházat zártsorúra tervezték. Itt már két szint különbség van közöttük (ez később három lett), a nehezen kezelhető tömegkapcsolat miatt döntöttek a tervezők a két épület széthúzása mellett. (Fátay)

Eredetileg a szálloda bővítését és az új lakóházat zártsorúra tervezték. Itt már két szint különbség van közöttük (ez később három lett), a nehezen kezelhető tömegkapcsolat miatt döntöttek a tervezők a két épület széthúzása mellett. (Fátay)

Az elképzelés az új városközpont I. ütemének beépítéséről tehát egy hatszintes lakóépületről szólt, amelynek földszintjén az OTP győri központja kap helyet, öt emeleten pedig lakások. Eredetileg zártsorúan kapcsolódott volna a szálloda bővítésének I. üteméhez. Kiderült azonban, hogy az épület alatt éppen az egykori várárok húzódik, a feltöltött talajra nem lehetett hagyományos módon alapozni. Elkerülhetetlenné vált a költséges cölöpalapozás alkalmazása. A váratlan költségnövekedést a szintszám drasztikus emelésével lehetett kompenzálni. A cölöpalap elbírta, tehát az épületre került még három emelet. Az először hét, majd nyolcemeletessé váló házat a tervezők a szintugrás miatt függetlenítették a hotelbővítéstől, így kialakult a belváros-rekonstrukció egyetlen, a Szent István útra merőlegesen elhelyezkedő, szabadon álló épülete.

Földszintjén és az I. emeleten az OTP, a Beruházási Bank, az Állami Biztosító és a Vámhivatal kaptak helyet, míg a többi 7 szinten 93 lakás. [Magyar Építőipar]

Általános emeleti alaprajz. 1. előszoba, 2. konyha, 3. étkező, 4. szoba, 5. hálófülke, 6. előtér, 7. WC, 8. fürdőszoba, 9. loggia (forrás: Magyar Építőipar)

Általános emeleti alaprajz. 1. előszoba, 2. konyha, 3. étkező, 4. szoba, 5. hálófülke, 6. előtér, 7. WC, 8. fürdőszoba, 9. loggia (forrás: Magyar Építőipar)

Döntően befolyásolja az épület megjelenését függőfolyosós kialakítása. A tervező szerint a lakások lépcsőházával csak egy helyen lehetett megszakítani az alsó két szintre tervezett vállalatok terét, így “a függőfolyosós elrendezés elkerülhetetlenné vált”.

2012. Az északnyugati bütüfal utólagos hőszigeteléssel (alatta mészkőburkolat), és egy újonnan vágott ablakkal... (fotó: HG)

2012. Az északnyugati bütüfal utólagos hőszigeteléssel (alatta mészkőburkolat), és egy újonnan vágott ablakkal… (fotó: HG)

A visszahúzott földszinten zárt és nyitott felületek váltakoznak, felette, az első emelet körbefutó ablaksávval készült. A felsőbb emeleteken, a függőfolyosó miatt, kétrétegű homlokzat alakult ki: a hagyományos, belülről vakolt folyosók előtt függőleges acéloszlopos hálószerkezet fut, a vízszintes tagolást pedig az acél korlátkeretekbe befogott műanyag táblák határozzák meg. A homlokzat délnyugati oldalára szabályos ritmusban lamellás árnyékolók kerültek. A belváros felőli, északnyugati oldal zárt, eredetileg mészkővel burkolt.

HG