Vásárcsarnok a Bercsényi ligetben

épült: 1976
lebontva: 2010 k.
építésztervező: Lang János (GYŐRITERV)
funkció: Vásárcsarnok (középület, kereskedelmi épület)
hol: 9025 Győr, Bercsényi liget, Városház köz (térkép)
Vásárcsarnok a Bercsényi ligetben. (forrás: HAP Galéria)

Vásárcsarnok a Bercsényi ligetben. (forrás: HAP Galéria)

A vásárcsarnok épülete a hetvenes évek közepén készült Lang János tervei szerint. A helyszín a Rábca 1908-ban feltöltött egykori medre, a Sziget és Újváros városrészeket elválasztó parksáv középső szakasza (a mederfeltöltésről bővebben a Bercsényi Miklós Szakközépiskoláról szóló bejegyzésben írtam). Sziget és Újváros (ma is meglévő) szociális problémái, elavult épületállományának cseréje a hatvanas évektől téma volt. 1970-re panelos beépítési koncepció is készült. A nagyléptékű tervek számoltak a kiszárított Rábca-meder nagy beépítetlen területével, a városközpontot helyezték volna ide. Ezek az elképzelések szerencsére nem valósultak meg, a hetvenes évek közepén már alacsony fokú beépítés írtak elő a terülten.  A két városrész súlyvonalába, a Bercsényi ligetbe az azt lezáró iskolán és a sportpályákon kívül egy új középület, ez a vásárcsarnok épült meg.

Az egykori vásárcsarnok alaprajza. (forrás: HAP Galéria)

Az egykori vásárcsarnok alaprajza. (forrás: HAP Galéria)

A nagyrészt előregyártott szerkezetekből álló ház alaprajza és formálása egyszerű, de szép képletek alapján szerveződik. A hátsó zárt raktárrész a középső, félig nyitott pultos bolthelyiségekhez kapcsolódik. A harmadik hosszanti tér maga a csarnok, amelynek a két oldalsó pengefal közé szorított, teljesen üvegezett főhomlokzata a Bercsényi liget parkjára néz. A teljes zártságból a teljes megnyitásig tartó lendületet még a tető főhomlokzat felé való enyhe emelkedése is segítette. Jól látható, hogy az acél rácsostartókon átlátszó műanyaglemez fedés fekszik, ami egyrészt nagyon világossá tette a teret, másrészt nyáron nem biztos, hogy nem segítette elő az épület túlmelegedését.

A vásárcsarnokot a kétezres évek elején már nem használták, sokáig elhagyottan állt. Mára már lebontották.

HG


One comment

  1. Visszajelzés: Bercsényi Miklós Szakközépiskola | Modern Győr

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s