KIOSZK, Jereván étterem

épült: 1975-1977
tervezte: Horváth Andor (GYŐRITERV)
funkció: Étterem (középület, vendéglátás)
hol: 9025 Győr, Radó sétány 1. (térkép)
kapcsolódó dokumentum: Jereván KIOSZK, 1977
A lebontott KIOSZK helyén 1977-re készült el a Jereván étterem Horváth Andor és munkatársai tervei szerint. (fotó: HAP Galéria)

Az 1912-ben épült KIOSZK helyén 1977-re épült fel Horváth Andor és munkatársainak tervei alapján az ún. Jereván KIOSZK. Az emeletes épült Győr egy kiemelt helyén, a Radó Szigeten, a kettős híd útja mellett helyezkedik el. A sokszög alaprajzú ház árnyékolt üveghomlokzata minden irányba szép kilátást enged. Hol a történeti várost látjuk, hol a Mosoni-Dunát, hol a sziget zöldjét. Az eredeti funkció szerint alul cukrászda, ételbár és a kiszolgáló helyiségek, felül presszó és “éjszakai mulató” helyezkedett el. Az épület vegyes szerkezettel épült. A határolószerkezet fa osztású függönyfal, a közbenső födém monolit szerkezetű vasbeton, a tetőfödém gerendái előregyártott vasbeton elemek (nyersen, fehérre festve) fa gerendákkal. A belsőben is ezek az anyagok érvényesültek, kiegészítve klinkertégla burkolattal. Mára az eredeti térszerkezetet jelentősen átalakították, alul étterem helyezkedik el, felül (egy rátett központi elemmel kiegészítve) hotel üzemel. Az eredeti belső kialakításból mára semmi nem maradt.

A belső tér eredeti kialakítása. (fotó: GYŐRITERV-es kiadvány)

A háznak készült egy másik tervváltozata is, amelyről egy makettet tudunk megmutatni:

A megépülttől eltérő tervváltozat (Winkler-Kurcsis)
A megépülttől eltérő tervváltozat (Winkler-Kurcsis)

A Hets Antal mérnök tervei alapján épült Kioszk épületről bővebben itt olvashatunk.

A Radó Szigeten a hetvenes évekig álló KIOSZK épülete (1912) a győri kulturális élet fontos központja volt. (fotó: képeslap)

HG

HA TETSZETT A BEJEGYZÉS, LIKE-OLD A MODERN GYŐR-T A FACEBOOKON IS!