RÁBA ETO Stadion

épült: 1968-76
lebontva: 2007
építésztervező: Lang János (GYŐRITERV) (Ybl-díj: 1978)
szerkezettervező: Bálványos Csaba (GYŐRITERV)
funkció: A RÁBA ETO futballstadionja és sportegyüttese (középület, sport)
hol: 9027, Győr Nagysándor József utca 31. (térkép)
kapcsolódó dokumentumok: Győr, RÁBA ETO stadion, 1976 (GYŐRITERV-es kiadvány)
Rába ETO Stadion és sportkomplexum, Győr (MÉ 1979/1.)
Meccsre igyekvő szurkolók. (forrás: GYÁÉV kiadvány)

A Magyar Vagon és Gépgyár bővítései igénye miatt a hatvanas évekre eldőlt, hogy a korszerűtlen és kis befogadóképességű ETO sporttelep felszámolásra kerül. Az új stadion helyét a Kiskúti liget nyugati oldalán jelölték ki. Erre a területre kerültek később Győr más, újonnan épült sportlétesítményei is (sportcsarnok, jégpálya). A beruházó a RÁBA Magyar Vagon és Gépgyár volt, építésze a GYŐRITERV-en belül Lang János. Az eredeti terveknél valamivel kisebb, 25000 férőhelyes stadion lelátóinak nagy része földfeltöltésre épült, míg a kiemelt részek vasbeton szerkezettel készültek. Ezzel a megoldással gazdaságos, de mégis attraktív szerkezetet tudtak létrehozni a tervezők, amely ráadásul kellemesen simult bele a liget sík zöldjébe. A lelátó megtámasztását kívülről a szerkezethez mindkét végén csuklóval kapcsolódó filigrán acéloszlopok adták. A stadion kialakításának érdekessége, hogy a hosszanti oldalakon a lelátók magasabbra épültek a kedvezőbb látási viszonyok miatt. A pálya megvilágításáról négy ferde, acélszerkezetű oszlop gondoskodott. Az atlétikai versenyek rendezésére is alkalmas épületegyütteshez nyaktaggal kapcsolódott egy kiszolgáló épület, amelyben az öltözők, irodák, edzőtermek, vendégszobák kaptak helyet.

A vasbeton szerkezetű lelátót acél csuklós acéloszlopok támasztják. A szektorok feljáratai monolit vasbetonból készültek. (forrás: u.a.)

Az ország akkori legkorszerűbb stadionját 1977. június 22-én az úttörő-olimpia megnyitóeseményével adták át. Tervezője, Lang János az épületért Ybl-díjat kapott. Az ETO NB1-es csapatán kívül többször itt játszotta megfelelő haza stadion híján több dunántúli csapat is “hazai” meccseit a nemzetközi kupákon (Dunaferr, Zalaegerszeg), de játszott a stadionban a Bayer München, a Manchester United és a Juventus is. Az ezredfordulón tervbe vett magyarországi EB helyszínei között szerepelt, ám arra nemzetközi mércével mérve hiányos felszereltsége miatt nem volt alkalmas. Az először tervbe vett felújítás helyett a bontás mellett döntöttek (2005 k.), helyére új stadion és szolgáltatókomplexum épült.

Az ETO Stadion bontás előtti állapota. Nem túl méltó… (forrás: HAP Galéria “Volt Győrben egy tervezőiroda…” kiállításának anyagából)

A GYŐRITERV kiadványában a következőket írják az épületről:

A Rába ETO Sportegyesület régi sporttelepe a vagongyár üzemcsarnokai és az erőmű között helyezkedett el. A gyárkémények füstje, pernyéje miatt a levegő erősen szennyezett, a sportolókat és a közönséget kiszolgáló létesítmények korszerűtlenek voltak. A sporttelep akadályozta a gyártelep fejlesztését is. A Rába ETO jelentős sportegyesület. A régi létesítményei nem tették lehetővé a korszerű edzéseket és a különböző szakosztályok fejlesztését. Ezért vált szükségessé egy korszerű, új sporttelep létesítése.
A 25000 nézőt befogadó új stadion és a 900 sportoló egyidejű edzését szolgáló öltöző és klubépület a legkorszerűbb feltételeket biztosítja a sportolók és a közönség részére. A küzdőtér az egyesületi igények kielégítése mellett országos és nemzetközi sportrendezvények, versenyek, mérkőzések megtartására is alkalmas. A rendelkezésre álló zöldterület további sportlétesítmény elhelyezését is lehetővé teszi, így az idők folyamán városi sportliget alakítható ki.
A stadion nézőterének egy része földfeltöltésre épült. Másik része épített lelátó. Az épület lelátó alatti fedett sétány – zápor esetén – valamennyi nézőnek védelmet nyújt. A sétány szintjén egyenletesen elosztva helyezkednek el a büfék, a wc-csoportok és a raktárak. A földlelátó nézői 24 bejáraton, az épített lelátó nézői 12 lépcsőfeljáróaton közelíthetők meg a sétány szintjéről. A középpontból szerkesztett, előregyártott vasbeton szerkezetű lelátók különböző nagyságúak. A tájolási és látási szempontból a legkedvezőbb nyugati oldalon helyezkedik el a legnagyobb, a két végén a két kisebb lelátó. Ez a megoldás – a funkcionális előnyök mellett – a stadion markáns építészeti kialakítását eredményezte. [1]

Tele a lelátó. (forrás: u.a.)

jegyzetek:
[1] Rába ETO Stadion. Szerkesztette: Harmati János. Győr, GYŐRITERV-es vállalati kiadvány,197?.