A Győri Kekszgyár egykori raktárépülete

épült: 1976
tervezte: Benczik Lajos (Győr-Sopron Megyei Tanácsi Tervező Vállalat)
funkció: A Győri Kekszgyár egykori raktárépülete (ipari épület)
hol: 9025, Győr Töltésszer utca (térkép)
kapcsolódó dokumentumok: 31. ÁÉV homlokzati falpanelcsomópontok

A Győri Kekszgyár egykori területén két épület kerülte el a lebontást. Az egyik ez az 1976-ban épült ötszintes raktárépület.

A Győri Kekszgyár területe a közelmúltig Győr-Sziget városrészben volt. Itt épült fel 1976-ban Benczik Lajos tervei alapján ez az ötszintes raktárépület. Szokatlan kockaformája (amely egyúttal érdekességét is adja) a helyhiány kényszeréből adódott, csak felfelé terjeszkedve lehetett a szükséges alapterületet kialakítani. A ház főbb szerkezeti elemei előregyártottak. A függőleges tartószerkezet 6×6 méteres kiosztással szintmagas vasbeton pillérek. Ezekre vasbeton gerendák támaszkodnak, amelyek acélkonzolaira pi-panelek ülnek.

A gyár még működő bejárata a beton-kocka mellett. (forrás: Régi Győr)

A gyár még működő bejárata a beton-kocka mellett. (forrás: Régi Győr)

A homlokzat előregyártott szintmagas függesztett falpanelekből áll. A 31. Állami Építőipari Vállalat által kifejlesztett homlokzati panel-rendszer nagy népszerűségnek örvendett a korszakban. Több vidéki vállalat, köztük a Győri Közmű és Mélyépítő Vállalat is átvette és gyártotta ezeket az elemeket. A ház „kocka” formáját a lifttorony hangsúlyos jelenléte bontja meg. A nyersbeton felületképzéssel készült, nagyjából 3,5 m x 6,6 m alapterületű torony két hatalmas liftet rejt, amelyek az áruszállítást tették lehetővé – targoncák is kényelmesen elfértek benne. Ennek szerkezete monolit (helyszínen öntött) vasbeton. A deszkazsaluzat mintázata megjelenik a végső felületen is. Érdekes esetlegesség, hogy a lifttorony a tető fölé nyúló része kissé kiszélesedik, két oldalra mintegy 80–80 cm-rel. Itt található a liftgépház, valószínűleg több helyre volt szükség kialakításához és ezt egyszerűen így oldották meg. Az épület jelenleg használaton kívül van, újrahasznosításra vár.

Az épület nem sokkal elkészülte után. (Fotó: GYÁÉV vállalati kiadvány)